Koliko se moraš gibati, da pokuriš 1 žličko sladkorja?

Photo: Mae, Unsplash

Ljudje smo si v mnogočem različni in tako tudi različno hitro porabljamo energijo v telesu glede na sledeče dejavnike: starost, spol, telesna teža, telesna pripravljenost.

Vendarle pa lahko navedemo nekaj primerov dejavnosti in odgovorimo na zgornje vprašanje: Koliko časa bi morali nekaj početi, da bi pokurili eno zvrhano žličko sladkorja (30 kilokalorij).

 

OTROK do 12 let

ODRASEL

Delanje domače naloge

24 minut

14 minut

Hoja ali kolesarjenje ali ples

8 minut

5 minut

Tek ali plavanje

4 minute

2,5 minute

Pometanje ali sesanje

10 minut

7 minut

V eni mali plastenki sladke gazirane pijače (0,5 l) je lahko kar 7 zvrhanih žličk sladkorja. Da vse to porabiš, lahko pol ure tečeš ali eno uro hodiš ali skoraj 3 ure delaš domačo nalogo ali pa 70 minut pometaš.

Nezdrava sivina

Opozarjajo nas, da je kajenje škodljivo, vendar v vsakdanjem življenju dolgo časa ne opazimo, da bi nam lahko kajenje ali pasivno kajenje škodovalo. Kaj vidijo raziskovalci?

Evropska noč raziskovalcev

 

Ta projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodb 954337 in 721236 TREATMENT.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreements No. 954337 and 721236 TREATMENT.

Vsebina ne odraža uradnega mnenja Evropske unije.

Vsebina te spletne strani je namenjena izključno za informiranje.

Avtorji fotografij